Birçok ebeveyn, işitme cihazlarının çocuklarının işitme duyusunu iyileştirileceğine inanır. Ama bu maalesef doğru değildir. Fakat işitme cihazları çocuğunuzun yaşam kalitesini geliştirmede yardımcı olabilir ve öğrenme açısından kritik önem taşır. Günümüz teknolojisi, işitme cihazlarının çocuğa doğumdan sonraki ilk kritik hafta veya aylar içerisinde takılabilmesine izin veriyor.
Öğrenme süreci yaşamlarımız boyunca sürer Doğduğumuz andan itibaren ebeveynimizi, ailemizi ve arkadaşlarımızı izleyip taklit ederek öğreniriz. Ardından okula gideriz, çalışma hayatına atılırız ve aktif yaşamlar sürdürürüz ama öğrenme sürecimiz kesintisiz devam eder. İşitme kaybı olan çocuklar, hayatlarını tıpkı diğer çocuklar gibi dolu ve verimli bir şekilde yaşayabilirler. Sadece, öğrenirken ek destek görmeye ihtiyaçları vardır
İşitme cihazı kullanımında atılan ilk adım
Çocuklar, konuşma dilini eksiksiz ve zengin bir şekilde geliştirebilmeleri için, çevrelerindeki konuşmaları duyup özümseyebilmeleri gerekir. Uyanık oldukları süre boyunca mümkün olduğunca fazla duyabilmeleri kritik önem taşır. Tıpkı sizin rahatça hareket edebilmeniz ve çevrenizde olup bitenleri anlayabilmeniz için ışığa ihtiyaç duyduğunuz gibi, çocuğunuz da dil gelişimini destekleyecek çevresinden en iyi şekilde faydalanabilmesi için işitme cihazına ihtiyaç duyar.
Beyindeki önemli yapıların gelişiminde yardımcı olur
Çok az duyabilen çocuklar bile işitme cihazlarından faydalanabilirler; çünkü bu sayede duyacakları güçlendirilmiş ses, beynin işitsel merkezlerinin gelişmesine katkıda bulunur. Beyindeki bu yapılar, çocuk henüz çok küçükken en verimli şekilde gelişirler ve gerekli bağlantıları en iyi şekilde kurarlar. Bu, çocuğun kelime hazinesi için önemlidir: Çocukların kelime hazineleri, birinci ve ikinci doğum günleri arasında genelde dört katına çıkar. Bu nedenle işitme cihazlarından mümkün olduğunda erken yaşta faydalanılması önemlidir.