Kulak çınlaması

Kulak çınlaması şaşırtıcı derecede yaygın. İnsanların yaklaşık %10’u kulak çınlamasını her zaman yaşıyor.

Bu rahatsızlık her ne kadar iyileştirilemiyorsa da, etkisini önemli ölçüde azaltacak önlemler almanız mümkün. 

 

 

Kulak çınlaması nedir?

Geçici veya kalıcı kulak çınlaması; çınlama, uğultu, tıslama ve gürleme seslerinden oluşabilir. Kulaklarınızda veya başınızın içinde duyduğunuz sesler size özel.

Kulak çınlaması duyan kişilerin %80’i, farkında olmasalar bile belli bir seviyede işitme kaybına sahip kişilerdir. Ancak, kulak çınlaması her ne kadar işitme kaybı ile el ele gitse de bir hastalık değildir. Kulak çınlaması, birçok farklı nedenle meydana gelebilen bir semptomdur ve hiçbir belirgin nedeni olmadan bile başlayabilir. Fakat stres, kaygı, öfke ve uykusuzluk gibi ciddi etkileri beraberinde getirerek ciddi bir etkiye sahip olabilir. Kulak çınlamanızı kontrol altına almak için atmanız gereken ilk adım, size uygun bir tedavi planını birlikte geliştirebileceğiniz bir uzmana danışmaktır.

Kulak çınlamasının nedenleri

Kulak çınlaması iç kulak ile beyin arasında herhangi bir noktada meydana gelebilir ve sürekli, aralıklı, geçici veya kronik olabilir.

Kulak çınlamasının nasıl başladığı halen kesin olarak bilinmemektedir; ancak tıpkı işitme kaybında olduğu gibi kulak çınlaması da birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Fakat hiçbir bariz nedeni olmadan da başlayabilir.

  • Yüksek seslere maruz kalma
  • Doğal yaşlanma süreci
  • Ani darbe sesleri
  • Baş ve boyuna gelen yaralanmalar
  • İlaca tepki
  • Duygusal sıkıntı veya stres
  • İşitme kaybının nedenleri hakkında daha fazlasını öğrenin

    Kulak çınlaması ve beyin

    İşittiğimiz zaman ses dalgaları kulak kanalından orta kulağa gider ve oradan da beyne iletilir. İç kulaktaki tüy hücreleri, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürür ve bu sinyaller beyne gider. Beyin de bu sinyalleri anlamlı bilgiye, yani duyduğumuz sese dönüştürür.

     

    Peki aslında ses yokken ses algısını oluşturan etken nedir?

    Durum hastadan hastaya değişiklik gösterse de, uzmanlar kulak çınlamasının çoğu zaman iç kulaktaki tüy hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklandığı görüşünde. Uzmanlar, kulaktan gelen indirgenmiş sinyallerin beyin tarafından yanlış yorumlandığını ve bunun ses algısına neden olduğunu düşünüyorlar. Bu ses algısı, gerçekten olmayan kulak çınlaması sesidir. Kulak çınlamasının semptomlarını yaşıyorsanız, daima bir doktora veya işitme uzmanına başvurun.

    BrainHearing’in işitme şeklinizi nasıl dönüştürdüğünü öğrenin

    Bir odyolog ile iletişime geçin

     

    Kulak çınlamamı tedavi edebilir miyim?

    Kulak çınlamasını kontrol edip hayatınıza olan etkisini azaltmanın birkaç yolu vardır; ancak kulak çınlaması tümüyle kaybolmayabilir. Herkes kulak çınlamasını farklı bir şekilde deneyimler. İşitme uzmanı ise, eğitim, danışmanlık ve ses terapisinden oluşan bir kombinasyon uygulayarak size özel semptomlar ile başa çıkmanızda size yardımcı olabilir.

    Ses terapisi, kulak çınlamasının semptomlarını hafifletebilir.

    Çeşitli sesler dinlemek, kulak çınlamanızı yönetmekte faydalı bir araç olabilir. Zaten duymakta olduğunuz seslere rahatlatıcı seslerin eklenmesi, dikkatinizi başınızın içinde duyduğunuz sesler yerine duymak istediğiniz seslere yönlendirmenizi sağlayarak kulak çınlamasının etkisini hafifletebilir. Örneğin, bir odada sadece tek bir kemanı dinlediğinizi düşünün. Keman tek başına çaldığında sadece ona odaklanabilirsiniz; ancak kemana bir senfoni orkestrası ilave ettiğiniz zaman kemanin sesi daha az belirgin olur ve duyduğunuz ses bütününün bir parçasına dönüşür.

    Tinnitus SoundSupport hakkında daha fazlasını öğrenin.

    Rahatlatıcı sesler çalabilen işitme cihazları

    Oticon işitme cihazları, beyaz gürültü ve rahatlatıcı okyanus sesleri gibi rahatlatıcı sesler çalarak kulak çınlamanızı kontrol altına almanızda yardımcı olabilir. iPhone ve Android için geliştirilen Oticon Companion Uygulaması ile Oticon işitme cihazınızda duyduğunuz sesleri dikkat çekmeden kontrol edebilirsiniz.

    Sesleri, ihtiyacınız olan rahatlamayı sağlayana kadar ayarlayabilirsiniz — her ihtiyaç duyduğunuzda. Dahası, en sevdiğiniz müzikler, sesli kitaplar, podcast'ler ve hatta rahatlama kılavuzları gibi alternatif kulak çınlaması giderme seçeneklerini kablosuz olarak aktarabilirsiniz.

    Oticon işitme cihazları hakkında daha fazla bilgi alın

    Rahatlatıcı sesler için gizli ve kolay kontrol

    Oticon Companion Uygulaması sayesinde Oticon işitme cihazı kullanıcıları kulak çınlamasını rahatlatan sesleri kolayca ve gizlice kontrol edebilir.

    Daha fazla bilgi alın

    Oticon Companion Uygulamasını indirin

    Download_on_the_App_Store_Badge_US-UK_135x40android

    Apple, Apple logosu, iPhone, iPad ve iPod touch, Apple Inc.'in ABD ve diğer ülkelerde tescilli ticari markalarıdır. App Store, Apple Inc.'in hizmet markasıdır. Android, Google Play ve Google Play logosu Google LLC'nin ticari markalarıdır.

    • İşitme duyumuz nasıl çalışır?

      Bizler beyinlerimizle duyarız, kulaklarımızla değil. Normal işitme sürecini yakından tanıyın

    • Kulak çınlaması

      Kulak çınlaması nedir, bazı insanlarda neden olur ve semptomları hafifletmek için ne yapılabilir?

    • Yardım alın

      İşitme kaybından şüphelendiğiniz zaman ne yapmanız gerektiği ve doğru çözümü bulma süreci

    • Bir işitme merkezi bulun

      Bir işitme uzmanı işitme duyunuzu test edebilir ve size uygun bir tedavi planı oluşturabilir